005::: SF - Clau de Sol

En entraes anteriors s’ha vist que’ls sons se dividixen en 7 notes musicals i se poden repetir tant com se nessesite. Ca una d’estes notes rep un nom singular: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si.

Per atra banda, tenim el pentagrama que servix pa colocar les notes musicals damunt d’ell. Pero ¿cóm coneixem que la nota del primer buit es un Fa y no un Si?

Per aixo es menester establir “l’orige”, el punt de referència per a les notes. Donant un eixemple analogic matematic. Un cinc dona a entendre 5 unitats perque s’ha establit que l’orige es el 0 (no tindre cap cantitat), En aixo, quant tenim una unitat se la nomena u (haguera pogut tindre atre nom pero els antics posaren la paraula u per indicar esta cantitat), aixina el 5 vol dir cinc unitats perque desde el no res, o cantitat 0 vol dir aumentar en 5 unitats.

Aixina pa que les notes en un pentagrama mos done a entendre a quí so pertany, s’ha d’establir l'orige. I éste lo dona la CLAU.

N’hi han diversos tipos de clau, en particular 3 tipos, pero hui explique la clau en que escomensa tot lo mon, i que ademes, sera la que ampra l’oboe pa llegir les notes: la Clau de Sol.



Clau, perque establix l’orige.
(de) Sol, perque establix el puesto de la nota Sol damunt del pentagrama. Desde el Sol se coloquen la resta de les notes.

El símbol de la Clau de Sol es:


¿Per qué es eixe símbol? Ara mateixa mos quedem en el PERQUE SÍ.
I ¿n’hi ha més d’una clau? Faç l’alvanç per a quant es veja les atres claus: 

Es sabut que uns instruments son més aguts que atres. A la fi, un mateix instrument, per eixemple el piano, té tecles agudes i atres greus. Si volem escriure totes estes notes sinse “eixirmos” massa del pentagrama, vullc dir, sinse dibuixar moltes llínees adicionals, s’agarra una de les tres claus per escriure les notes d’eixe instrument, aixina si l’instrument es greu s’amprará la clau de Fa que fará que les notes se “centren” dins del pentagrama. El registre miger amprarà la clau de Do, i els instruments aguts, la clau de Sol.

Siguent pas ¿on dibuixe la clau de Sol? Damunt el pentagrama (obvi), pero ¿Te un lloc, un puesto concret?: SÍ.


(1) Si dibuixem la clau, el primer punt de contacte del boli en el paper es damunt de la segona llínea adicional, enacabant puja hasda la tercera
(2) baixa en redolí a la primera
(3) i torna a pujar per damunt del pentagrama
(4) finalisant en una llínea que baixa pel mig de l’espiral
(5) Per embelliment se fa una "piloteta" al final 

Es més simple dibuixarla que fer l’explicació, encà que’s importat coneixer els punts dits adés.

¿Com fa esta clau per dirnos on está el Sol? En les llínees anteriors he dit que el primer punt on se recolza el boli per dibuixarla comensa en la segona llínea, aixina eixe es el puesto del Sol: En la segona llínea.

Vullc fer un chicotiu alvanç: existixen diversos puestos pa la clau de Sol. Per aixó es important que se veja prou clar que la clau comensa en el segon regló i toca el tercer i el primer, perque si no se seguixen estes proporcions pot donar confusio.

Quant ya n’està dibuixà la nota Sol, i tenim establit l’orige, se pot colocar les atres notes. De Sol cap amunt i tandejant buit-llínea-buit-llínea… serán Sol, La, Si, Do (escala nova), Re….
De Sol cap a baix i tandejant buit-llínea-buit-llínea… serán Sol, Fa, Mi, Re, Do, Si (nova escala), La…

CONCLUSIÓ: La clau de Sol dona l’altura del puesto del Sol i a partir d’eixe punt s’escriuen la resta de les notes. Se dibuixa escomençant en la segona llínea.